Transformator

Een transformator is een statisch (zonder bewegende onderdelen) elektrisch apparaat.
Een transformator bestaat uit magnetisch gekoppelde spoelen, komt er een veranderlijke stroom (wisselstroom) door de primaire spoel dan wordt in de secundaire spoel een spanning opgewekt.
Vooral gebruikt om spanning om te zetten.

Twee magnetisch gekoppelde spoelen vormen dus een  transformator.
Als de spanning omlaag getransformeerd wordt dan heeft de primaire spoel (bv 10,5 kV) veel windingen en de secundaire spoel (bv 400 V) weinig windingen. Bij spanning omhoog transformeren is dit andersom.
Het amperage gaat omhoog als de spanning omlaag getransformeerd wordt, het vermogen blijft aan beide zijden immers gelijk.

Een spoel is een elektrisch component bestaand uit geleidende wikkelingen (koperdraad) op een spoelvorm (kunststof) waarin een al dan niet magnetiseerbare weekijzeren kern zit. Als er een stroom door de draad heen loopt wordt een magnetisch veld opgewekt.
Kan ook andersom, als er een veranderlijke magnetisch veld is kan dat omgezet worden in een elektrische spanning.

Bobine (klos,spoel)
Een transformator in de auto die de laagspanning van de accu (12V of 6V) omzet naar middenspanning (15 kV tot 40 kV) benodigd voor het onstekingssysteem (vonk bougie genereren).
Hierbij heeft de primaire spoel weinig wendingen van een dikke draad en de secundaire spoel veel wendingen van een dunne draad.