Warmte wisselaar

Een warmtewisselaar brengt de warmte van een vloeistof of gas over op een andere vloeistof of gas. Hiermee wordt de warmte (of koude) teruggewonnen; warmte terugwinning.

Dit kan op een aantal manieren;

Buizenwarmtewisselaar
Hierbij zit er een buis (of meerdere buizen) in een mantel (andere buis). De warme vloeistof of gas gaat door de buizen en geeft zijn warmte af aan het medium in de mantel.

Condensor
Een condensor is een warmtewisselaar waarbij een gas naar een vloeistof overgaat.
Condenseren is het tegenovergestelde van koken. Bij koken wordt vloeistof gasvormig, bij condenseren wordt een gas vloeibaar en geeft warmte af.
Een condensor maakt van een gas een vloeistof door het de ruimte te geven (rek aan achterzijde koelkast). Het gas koelt af, geeft zijn warmte af aan de omgeving. Vervolgens zal het gas condenseren.

Verdamper
Een verdamper is een warmtewisselaar waarbij een vloeistof overgaat in een gas. Hiervoor is warmte nodig, een verdamper ontrekt warmte (om die ergens anders weer te gebruiken).

Platenwisselaar
Dunne geribbelde platen tegen elkaar waar een buis met warme vloeistof en een buis met koude vloeistof doorheen wordt geleidt. De warme vloeistof geeft via de geribbelde platen zijn warmte af aan de koude vloeistof.
Veel gebruikt in combi-ketels.

Warmtewiel
Een warmtewiel is een langzaam roterend wiel bestaand uit bv. een groot aantal aluminium buisjes.
Dit wiel onttrekt warmte uit warme lucht, slaat dit op in het wiel en geeft dit vervolgens weer af aan koude lucht.
Op deze manier kan in de winter toevoerlucht verwarmd worden met de afvoerlucht en in de zomer kan toevoerlucht gekoeld worden. Het is ook mogelijk om de luchtvochtigheid te regelen.
Rendement ca. 80%

Twincoilsysteem
Als de toevoer en afvoerlucht ver uit elkaar liggen kunnen er twee warmtewisselaars worden toegepast die met elkaar in verbinding staan dmv een gesloten systeem met een water/glycol mengsel.
Rendement ca. 50%